Hästens Puls, andningsfrekvens och kroppstemperatur

Det är viktigt att du vet din hästs normala puls, andningsfrekvens och kroppstemperatur. Att veta vad som är normalt för din häst är till hjälp om du behöver bestämma om det har några andningsbesvär eller utvecklat feber. Du kan också hjälpa veterinären, om din häst behöver behandling, genom att tillhandahålla korrekt information. Puls- och andningsåterhämtnings-graden är en indikation på hästens allmänna; hälsa och används i stor utsträckning i sport där hästar arbetar hårt. Vissa idrotter inbegriper även användningen av pulsmätare som bärs medan hästen används.

andningsfrekvens

Normala värden för andningsfrekvens?

Normal pulsintervall: 28 till 45 slag (räkna dubbelt ”dunk” som ett helt slag) per minut.
Normalt andningsområde: 8 till 20 andetag per minut
Normalt temperaturområde för en häst: 36,9C till 38,3C

Dessa värden är allmänna normala intervall. Kontrollera din häst i flera dagar ochvid olika tider på dagen för att fastställa de normala puls-, andnings- och temperaturområdena för din individuella häst. Tänk på att lufttemperaturen kan påverka hästens kroppstemperatur. Om det är väldigt varmt kan därför hästens inre temperatur öka något. Ta temperaturen på kallare delar av dagen och titta på de genomsnittliga mätningarna. Om din häst väntar på en behandling eller det är kvällstid; kan du se en liten ökning av puls och andning. Eller, om din häst är stressad, till exempel om den är skild från en kompis, på släpvagnen eller vid ett evenemang; kan du också se förhöjda värden. Om din häst är väldigt avslappnad dock, kan du få andningsavläsningar så låga som fyra andetag per minut.

Tips för att få exakta värden

Puls och andning är också användbara för att övervaka din hästs träning. Ju snabbare din hästs puls och andning eller ”PR” faller efter en träningssession, desto bättre är det.

Ta din hästs puls direkt efter träning och sedan några minuter därefter så att du får en uppfattning om hur snabbt värdena faller. Om hästens pulshastighet återgår till normala värden med mycket kort varsel; kan det vara en indikation på en mycket bra och frisk häst. Om pulsen tar lång tid att återgå till nära normal kan det betyda att hästen har blivit överbearbetad.

Ett stetoskop är det enklaste sättet att kolla hjärtrytmen, även om du kanske kan känna det med fingrarna på det stora blodkärlet under kindbenet. Var försiktig att du inte räknar ditt eget hjärtslag genom att använda tummen. Med en nypa kan du till och med skapa ditt eget stetoskop. Hjärtfrekvensövervakare, som kan hållas i handen eller bärs av hästen, gör din hästs puls mycket lättare under arbetsförhållandena.

För lång tid i solen kan orsaka värmeslag

Var försiktig när du räknar andetag. Räkna inte andetag från näsan, men med ett stetoskop på undersidan av nacken eller genom att titta på dina hästs sidor. Temperaturen påverkas av arbetet och lufttemperaturen. Om din häst står i solen på en varm dag kan du se en liten temperaturökning. För lång tid i solen och värme kan orsaka värmeslag. Naturligtvis kan din häst också få feber, så titta på andra tecken på sjukdom om arbetsbelastningen och lufttemperaturen inte är orsaken till ökad kroppstemperatur.